OM NIET TE VERGETEN Buurtmonument Sint Marten Sonsbeek-vierkant web

Om niet te vergeten

  • Wat: In het boek De Stille Slag beschrijft Margo Klijn het Joodse leven in Arnhem vanaf 1933. De eerste druk kwam uit in 2003; in de tweede druk van 2014 is ook een indrukwekkende namenlijst opgenomen. Hierop staan alle 1493 joodse Arnhemmers die slachtoffer waren van het naziregime met leeftijd en plaats van overlijden. Ook in de wijk Sint Marten Sonsbeek woonden in vrijwel elke straat Joden die werden vervolgd, weggevoerd en vermoord. De jongste is niet ouder geworden dan een jaar. Slechts twee Joodse wijkbewoners zijn na de oorlog teruggekeerd.
  • Om deze mensen – de vroegere buren- te herdenken, richten in Sint Marten Sonsbeek wijkbewoners een digitaal monument op, in de vorm van een interactieve plattegrond op de wijkwebsite www.sintmartensonsbeek.nl. Hierop zijn alle namen van de Joodse buren uit die tijd opgenomen. Met alleen het noemen van de namen krijgen deze mensen nog geen gezicht. Daarom vertellen we ook waar mogelijk het verhaal achter deze namen. Om recht te doen aan de slachtoffers. Dat is ook voor educatieve doeleinden interessant. Je vindt op het monument de eerste beschreven levensgeschiedenissen. Het monument zal verder groeien met verhalen, uitgezocht en beschreven door de huidige wijkbewoners.
  • Wanneer: Vanaf 12 september 2021
  • Steun: het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Bewonersoverleg van Sint Marten Sonsbeek en een aantal ondernemers uit de wijk ondersteunen dit project met financiële middelen.
  • In samenwerking met Prewalski Ontwerpers die verantwoordelijk zijn voor de interface en het design van de interactieve plattegrond.

Leave a reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.